Mördarsniglar, eller spansk skogssnigel (även om sniglarna egentligen inte kommer inte från Spanien /Spanjoren Jorge), kan vara en stort problem i odlingar på vissa ställen. Torra och heta år som 2018 gör att sniglarna vantrivs, men blöta år kan de föröka sig i stora mängder. Vår erfarenhet är att det blir mindre problem med sniglar i större odlingar jämfört med i små köksträdgårdar, på grund av att mindre tyck från omgivning i relation till arealen och ökad jordbearbetning, men sniglar kan skapa stora skador i t.ex sallad, kål och squash. Det kan bli också små sniglar inne i plantor som exempelvis huvudsallad, vilket skapar problem vid försäljningen.

Vi har testat olika lösningar i våra olika odlingar:

  • Snigelbarriär i plåt: Snigelbarriären i plåt är köpt från Lindbloms. Den grävs när och plåtarna kopplas till varandra, den baseras på att sniglarna kan inte ta sig igenom den vinklade plåten. Den är effektivt med att nya sniglar inte kommer in i odlingen och den är permanent. Nackdelarna är att priset är hög för att inhägna stora område, den tar tid att installera och den går inte att kombinera med större traktorer.  Snigelbarriär av plåt i odlingen
  • Hög snigelbarriär i plast: Den typ av barriär som vi fastnat för är ett ca meterhögt nätstaket i plast som vi köpt från Trädgårdsteknik. Man gräver ner nedersta biten så att sniglarna inte kan ta sig under. Det finns två ”flärpar” som fyller samma funktion som vinkeln på plåten ovan, dvs. de hindrar sniglarna att krypa upp och över staketet. Fördelen gentemot de två andra barriärerna vi testat är att man slipper vara så noga med att hålla efter ogräs runt om. Det är också en billig lösning som är lätt att sätta upp. Vi har kombinerat den med plåtbarriärer vid öppningar där vi vill köra in med skottkärror och maskiner. Plåtbarriärerna är nämligen enkla att tillfälligt kan ta bort. Plastbarriären är även väldigt prisvärd och egentligen det enda alternativet vi hittat om man vill hägna in större ytor till rimligt pris och arbetsttid.
  • Egenbyggd snigelbarriär av brädor + musnät: En billigare variant av plåtbarriären som fungerar precis lika bra, men eftersom den är gjord i trä håller den naturligtvis inte lika länge. Den kan vi absolut rekommendera, åtminstone i lite mindre odlingar. Tänk på att ogräset måste hållas borta, annars använder sniglarna det som ”broar”.
  • Järnfosfat ”Ferramol”: Järnfosfat Ferramol är ett snigelgift godkänt för ekologisk odling. Den är inte farlig för några andra djur eller växter. Vi tycker den är rätt effektiv för små insatser som t.ex inne i växthus eller runt känsligare grödor – under förutsättning att man kan skydda den mot fåglarna, som annars snabbt äter upp de dyrbara pelletsen. Bra skydd mot fåglar är kål- och fiberdukar, men vi har också lagt ut takpannor i odlingarna, under vilka vi lägger Ferramol. Vi använder Ferramol sparsamt till kålen, under kåldukarna, där det är svårt att upptäcka snigelangrepp. I salladen brukar vi lägga ut fällor under takpannor och i växthuset där vi inte har någon effektiv barriär använder vi den. Den är dock svår (och dyr) att använda för större ytor.
  • Nematoder: Vi har också testat också nematodbehandling. Effektiviteten av den är svårt att bekräfta och den är alldeles för dyr för att passa större ytor. Ska man använda nematoder tror vi att timingen är a och o. De ska användas när sniglarna är jättesmå, ca 1-2 cm långa. Vi har t.ex. använt den tidig vår och sen höst, dvs. vid ”kläckningsperioder”.
  • Ankor: Ankor är väldig effektiva mot sniglar (plus de lägger ägg), som Bill Mollisons sa ”You don’t have a snail problem, you have a duck deficiency”.  I Bolsgård, som hade väldigt många sniglar,  har vi använt löpankor för att minska trycket och vår erfarenhet är att de är mycket effektiva.  Ankor är dock allätare, så det fungerar inte så bra enligt vår erfarenhet att ha de frigående i odlingen, de gillar sallad och gröna blad, och kan skapa mera problem än sniglarna. Vi har 10 stycken stängslade i ett våtmarksområde (omkring 1000 kvm) som ligger bredvid odlingarna och var centrum för snigelinvasionen. Sen kan man låta de gå fri i resten av trädgården under uppsyn. Nackdelar med ankor är att de behöver daglig uppsyn och extra foder under vintern, de är lätt bytte för rävar, så de behöver skydd på natten.Ankpatrullen på Bolsgård
  • Höns: Att använda en hönstraktor för att rensa eller förbereda marken hjälper också att minska sniglar. Höns är inte lika effektiva som ankor, men de äter små sniglar och ägg.