En samling av våra favoritverktyg och maskiner:

Såmaskin: Earthway

Earthway är en välkänd såmaskin som finns tillgänglig t.ex på Granngården. Den funkar utmärkt med stora fröer som bönor och ärtor. Den fungerar dock inte lika bra till mindre fröer såsom t.ex. morot och betor. Använder man earthway till den behövs det gallras. Dock är det fortfarande effektivare och mer ergonomiskt än att så långa rader för hand.

Såmaskin: Jang JP1 Seeder

JP1 är en såmaskin som fungerar bra med små fröer som t.ex morötter. Med Jang JP1 kan man så dessa utan att det senare behövs gallring.  Den går att justera väldigt fint: utifrån fröets form och storlek, vilket sådjup men vill ha, vilket avstånd mellan fröna. Handtaget går enkelt att justera höjden på, så att det passar olika personer. Det går också att justera sidledes, så att du kan så i bädden, men gå i gången. Nackdelen är att justeringen tar lite tid och det är lätt att tappa någon av de små lösa delarna. För att sådden ska bli jämn krävs också en jämt såbädd. Vi har köpt vårt från Frankrike på Terradonis.

Planteringsrör

Ett planteringsrör gör det möjligt att plantera i en stående position, vilket gör arbetet mycket mer ergonomiskt ifall det handlar om hundratals plantor. Med rätt teknik kan det gå fort med. Efter lite träning kan man plantera snabbare än vad man gör för hand. Vi använder en finsk Pottiputki, tänk på att välja dimension på planteringsöret baserad på era brätten.

Broadfork

En broadfork eller grelinette är ett grep med två skaft som man använder för att luckra upp jorden utan att vända den. Systemet med två skaft bygger på att man använder kroppstyngden och gör verktyget mycket mer ergonomiskt. Vi har beställt våra från Frankrike.

Hjulhacka

Vi har en hjulhacka från Svea Redskap, den bågen som följer med är 25cm och funkar bra för breda radavstånd och gångar, men den som är 16cm är bättre för de flesta grönsaker. Hjulhackan funkar utmärkt i kombination med en såmaskin för att odla i ett radsystem. Vi har också en potatisplog, med den går det rätt bra att odla potatis i små skala, men det är ett tufft jobb. Den hjulhackan vi har har ett hjul som alltså körs mellan raderna. Vi planerar att köpa en variant som har två hjul som går på vars en sida om raden och som således kan kupa jorden runt sådden bättre.