Av: Maja Söderberg

Här har vi samlat våra erfarenheter av olika sorter vi odlat. Vi väljer i första hand ekologiska fröer, i andra hand obetade. Helst vill vi undvika F1:or, men som ni kommer se är vi inte så principfasta, utan där fördelarna överväger, t.ex. där avkastningen är betydligt högre har vi ändå valt hybridsorter. Men försöker ständigt hitta alternativ. Vi har några grödor vi odlar eget utsäde till, och målet är att öka dessa från år till år.

Baljväxter

Brytböna

Här har vi ännu inte hittat en sort vi är helt nöjda med. Maxi ger bra skörd, men är ingen smakfavorit. Speedy är den godaste vi har smakat, men ger lite väl låg avkastning för att vi ska vara nöjda med den.

Purpurböna

Vi har blivit mycket förtjusta i den lila brytbönan Purple queen. Den är god och ger bra avkastning. I köket så kan man få den att behålla den lila färgen om man hettar upp den helt kort och sedan direkt kyler ner den i kallt vatten. Den är även väldigt snygg att använda rå, då skalet är lila och innanmätet grönt.

Vaxböna

2017 odlade vi inga låga vaxbönor, eftersom vi tyckte de tog mycket längre tid att skörda än brytbönorna. Plantorna lägger sig lätt ner och bönorna böjer sig… Men kanske är det dags att leta en bättre sort till 2018. Tips mottages tacksamt! Däremot testade vi en högväxande störvaxböna, se nedan.

Störbönor

Störvaxbönan Golden gate var riktigt god. Eftersom vi inte hittat någon bra låg vaxbönesort, var det en bra lösning att istället odla en hög variant. Även Störskärbönorna Trebona och Limka var mycket goda.

Sockerärt

För den tidigaste skörden använder vi Norli. Det är en låg sort som ger en hög skörd under en kort tid.

När Norli börjar ta slut är Sweet Horizon skördefärdig. Den ger hög skörd under en lång tid. Stora, goda ärtskidor.

2017 odlade vi också upp rejält med utsäde av den lila kulturarvssorten Shiraz. Mycket vackert med en lila sort. Smaken är inte lika söt som de modernare sorterna.

Bondböna

Av bondböna har vi odlat upp eget utsäde av sorten Witkiem. Sorten är tidig, vilket vi gärna vill ha av en bondböna. Den har kraftiga plantor vilket gör att den inte brukar lägga sig. Bönorna är ljusa till färgen. Smakmässigt är den god, men Hangdown/Green hangdown har bättre smak.

Flockblommiga

Dill

Sorten Tetra tycker vi ger en stor och bra skörd av bladdill.

Fänkål

2017 odlade vi sorten Preludio F1. Den tyckte vi fungerade helt ok.

Koriander

Sorten Marino tycker vi fungerar bra. Koriander brukar vi ofta ta eget frö ifrån. En lärdom från 2017 är att koriander tål väldigt mycket kyla och vi kommer därför även fortsättningsvis odla den som en sen och tidig gröda i tunnelväxthuset.

Morot

Morötter är en av basgrönsakerna i våra kassar och för att få en lång och varierad skördesäsong odlar vi många olika sorter. Vi har också haft morotsprovning av ett 15-tal olika sorter, vilket var väldigt intressant.

White Satin är en vit morot, och överraskande nog även en av våra smakfavoriter. Den är väldigt krispig och har en mild och fin smak. Den är också en av de snabbaste och vi använder den därför för både vintersådder och tidiga vårsådder.

Amsterdam forcing är en väldigt god sort, men våra jordar är lite för tunga för att den ska funka bra. Den är väldigt spröd och går därför lätt av vid skörd och hantering.

Istället använder vi, tillsammans med White Satin, Early Nantes. Dels för tidiga skördar, men vi sår den gärna också successivt för att hinna med mer än en gröda i bädden.

Jaune du Doubs är en gul morot som vi tycker är mycket god, så länge man inte låter den förväxa sig.

Den lila moroten Deep Purple F1 var den som gick vinnande ur morotsprovsmakningen vi hade med våra andelsägare (då vägdes smak, textur och utseende samman). Den fick inte högsta betyg i någon kategori, men bland de högsta i alla kategorier. Låter man den stå för länge i landet är det många som spricker, och smaken försämras också. Men skördad vid rätt tid är den både god och vacker.

Vi håller också på att fröodla den lila sorten Purple Dragon.

Paris market är en rund morot, med en väldigt fin smak. Den är lite rolig att variera morotsskörden med.

De lite långsammare morötterna som passar bra även till lagring tycker vi om Autumn king och Berlinicum 2.  

Persilja

Vår erfarenhet är att krusbladig persilja ger betydligt högre skörd, samt är mycket friskare, än slätbladig. Och eftersom den krusbladiga sorten samtidigt är den som är mest välkänd bland våra kunder, håller vi oss till den. Mooskrause 2 brukar vi använda.

Persiljerot

2017 odlade vi sorten Halbange, men fick ganska mycket rost på den. Sorten förgrenar sig också lätt. Så 2018 kommer vi satsa på en annan sort.

Palsternacka

White gem tycker vi är en väldigt bra sort. Den ger stora, fina och goda rötter. Konkurrerar också bra med ogräset, så även de år då vi hamnat efter med ogräsrensningen, har det blivit en helt ok skörd.

Rotselleri

Vi här inte lyckats så pass bra med vår rotselleri att vi vågar ge omdömen om sorterna vi använt…

Svartrot

Rysk kämpe är en sort som vi tycker är god och som ger stora, fina rötter. Vi låter gärna våra svartrötter övervintra i jorden och skördar dem som vårprimörer. Även de tidiga bladen är väldigt goda efter en snabb upphettning.

Gurkväxter

Slanggurka

Galaxy F1 tycker vi ger en stor skörd av fina gurkor. Smaken är också fin.

Vi har också odlat Sonja, som ger kortare frukter och inte lika stor avkastning. Skördar man i exakt rätt tid är smaken riktigt, riktigt bra. Dock förväxer den sig snabbt och då behöver den skalas.

Djungelgurka

Ser ut som en vattenmelon i miniatyr och smakar som en sötsur gurka. Vi blev riktigt förtjusta i den, liksom många andelsägare som har efterfrågat mer till 2018.

Zucchini (squash)

2017 blev vi riktigt förtjusta i den gula Parador F1. Väldigt god tillagad, men inte särskilt god i rå form. Odlingsmässigt så gav den stor skörd under lång tid. Dessutom förväxte inte frukterna sig, utan höll sig bra i skördefärdig storlek.

Samma år odlade vi också den mörkt gröna Dark fog. Vi gillade den till både utseende och smak och avkastningen var bra. Den höll sig också i lager länge.

2016 odlade vi Costata Romanesco. Den hade stora buskiga plantor, vilket gjorde skörden till en liten skattjakt. Eftersom stjälkarna och bladen dessutom var lite taggiga, fick man vara noga med att bära långärmat. Smaken är fin, vi tycker det är en sort som gör sig god i rå form. Frukterna har tydliga åsar, som lätt går sönder vid skörd och hantering. Sammanfattningsvis så gör nog den är sorten sig bäst i en husbehovsodling, men passar inte riktigt oss.

Vintersquash

Uchiki kuri ger 1-2 kg tunga, svagt droppformade och vackert orange frukter.  De är mycket lagringsdugliga. De har en fast konsistens och en god smak.

I köket är det ofta smidigt med små pumpor eller vintersquash. Gold nugget är en av våra favoriter. Den har fast konsistens och är något nötig i smaken. Smaken och konsistensen påminner om sötpotatisen, och kan i köket ses som en svenskodlad ersättning för denna.  

Den högsta sötman på någon vintersquash eller pumpa vi smakat har vi hittat i Buttercup. Den har dessutom ett jättehäftigt utseende: mörkt gröna med en liten ”mössa”. Köttet är orange-gult och frukten har en bra storlek (ej för stor alltså). Dessutom ett tjockt skal som gör den mycket lagringsduglig.

Pumpa

New England pie har en god och söt smak, passar perfekt till paj och soppa. Färdigmogen är den orange, men den kan skördas medan skalet fortfarande skiftar i grönt. Efter några veckor inomhus har den eftermognat fint.

 

Övriga

Majs

Damaun fungerade efter omständigheterna bra för oss 2017. Det var ett kallt år och vi var dessutom för sena med utplanteringen. Trots det blev många kolvar klara.

Jordärtskockor

Dels odlar vi den blommande sorten Bianca. Den ger klart bäst avkastning och vi njuter av de vackra gula blommorna under hösten. Skockorna är vita och goda. Nackdelen är att de är väldigt oregelbundna till sin form, och därmed ganska tidsödande att borsta eller skala.

Den andra sorten vi odlar är vi inte säkra på sort, ursprungligen kommer den nämligen från en påse vi köpt i mataffären, och sedan förökat upp. Den är svagt lila i skalet och har betydligt högre plantor än Bianca. Avkastningen är lägre, men skockorna har en mer jämn, oval form, vilket underlättar i köket. Vet du vad sorten heter? Berätta gärna för oss!

Nyzeeländsk spenat

Den vanliga spenaten vill ju bara gå i blom under våra ljusa sommarmånader. Då är det istället den nyzeeländska spenaten som regerar. Den växer väldigt långsamt i början, så om man vill ha en tidigare skörd är det klokt att förkultivera. En enda planta räcker mer än väl till en familj, då den går att skörda många gånger och snabbt växer tillbaka. Den står sig också fint även genom några frostnätter på hösten.

Sallat

I våra odlingar har sällan sallaten en egen plats hela säsongen, utan vi använder salladsplantorna som första- eller andragrödan på diverse platser. Där det blir tomt, helt enkelt. Vi planterar nämligen ut nya salladsplantor ungefär varannan vecka.

Krispsallat har blivit en riktig favorit, både smakmässigt och odlingsmässigt. (Krispsallat är en korsning mellan isbergssallat och frisésallat.) Vi har odlat den grönröda sorten Telex RZ och den helgröna Expertise RZ. Ska man välja en så skulle jag välja Telex pga. den fina färgen. Båda har en krispig struktur och en söt smak. Krispsallat går att skörda som plocksallat och då har den en otroligt lång skörd. Men den går också att skörda som huvudsallat om man föredrar det. Men även som plocksallat har den en bra hållbarhet. Vi har odlat den både på friland och mellan tomaterna i tunnelväxthuset. Båda funkar, men återväxten går snabbare och skörden blir större i tunnelväxthuset. På friland blir smaken något beskare.

Bataviassallaten Cardinale har vi odlat i flera år nu, och den har blivit en riktigt favorit. Krispig textur, vilket gör att den håller bra efter skörd. Huvudena blir stora och vackra med gröna blad som övergår mot vinrött i kanterna. Det inre huvudet har stora likheter med isbergssallat, men med något mer karaktär i smaken.

Bland isbergssallaten har vi fastnat för sorten Saladin, som vi tycker ger fina och goda huvuden.

Huvudsallaten Murielle tycker vi bra om. Speciellt hjärtat har en riktigt fin smak, söt och god. Den har inte lika bra hållbarhet som de hårdare salladssorterna.

En annan favorit är den romerska sallaten Little Gem. Den passar framför allt bäst tidig och sent skörd eftersom den tål en hel del kyla och till och med några frostnätter. Blir frostnätterna för hårda kan man ändå skörda den och ta bort de frostskadade bladen och njuta av det delikata hjärtat.

Craquerelle Du Midi är en annan romersk sallat som vi tycker fungerar bra.

Den romerska sallaten Little leprachaun testade vi 2017. Den var fin och god i början av säsongen, men blev aldrig någon favorit.

För de tidigaste och senaste skördarna använder vi gärna någon typ av ekbladssallad, som vi upplever tål kylan bra. Men vi behöver prova oss fram bland sorterna innan vi vågar tipsa.

Kålrot

2017 odlade vi sorten Vige, som fungerade bra. Inga angrepp och smaken var väldigt fin. Men även Helenor funkar bra.

Machésallat

Sorten Elan är vår favorit. Vi sår den successivt under sensommaren, hösten och vintern för skörd under sen höst, vinter och vår.

Kålväxter

Blomkål

Goodman har fungerat bra för oss.

Broccoli

Vi tycker att Calinaro har fungerat helt ok. En nackdel är att den inte ger så mycket sidoskott, så vi provar nog en annan sort 2018.

Den godaste sorten är nog ändå Calabrais, men den rekommenderar vi enbart till husbehovsodlare, för vilka den passar väldigt bra pga sin långa skördesäsong och överflöd av sidoskott.

Vi har också odlat vinterbroccolin Summer purple, som har en otroligt fin smak och en vacker färg.

Brysselkål

Brigitte F1 var god och fin.

Grönkål & palmkål

Palmkålen Nero di Toscana odlar vi för skörd under sommaren och tidig höst. Den är både vacker och god. En annan smakfavorit är grönkålen Red russian som är väldigt mjäll och fin. Båda dessa sorter är ganska snabba. Red russian får dock lätt angrepp av mjöldagg under sommaren. I år ska vi testa att förkultivera en första omgång Red russian redan i mitten av februari, plantera ut i växthustunneln i mitten av mars och förhoppningsvis få en tidig skörd innan det är dags för tomater/gurkor att planteras ut.

För den sena vinterskörden odlar vi Westland winter.

Rödkål

2017 odlade vi Integro F1 och Rodynda, men råkade blanda sorterna och vet därför inte vilken som var bäst.

Vitkål

2017 odlade vi dels de snabba, lite mindre sorterna Premiere och Jetma F1. Jetma var snabbast, men även Premiera fungerade mycket bra. Vid tidig plantering hinner de dessutom ge en andra skörd av mindre huvuden som växer tillbaka från rotstocken. Båda var mycket goda.

Vi odlade även Holsteiner platte, som vi gillar smaken på, och som blir fin till surkål. Men den kommer vi inte fortsätta med eftersom den både är ganska långsam, och också behöver väldigt stort utrymme. Det är ju dessutom mer praktiskt med mindre huvuden.

För kortare lagring tycker vi att Andor är mycket bra. Men kommer komplettera med långlagringssorten Kalorama F1 2018.

salladskål

Vi vill ha en snabb salladskål, som vi kan plantera ut i takt med att det blir plats i kålskiftet på sensommaren/hösten. Därför har vi fastnat för sorten Granaat, som också har en väldigt fin smak.

Kålrabbi

Den gröna Olivia F1 är krispig, mild och god. Det är en snabb sort, vilket gör den lämplig som första eller andragröda i kålskiftet. Den lila sorten Azur star är jämförbar, förutom då den vackert lila skalfärgen.

Vi har även odlat den senare lila sorten Blaril. Den är inte lika god och växtsättet gör att den tar stor plats i odlingen. Ingen favorit alltså.

Superschertz kan bli riktigt, riktigt stor – som ett vitkålshuvud – utan att smaken eller texturen försämras. Den tål dessutom rejäl kyla, om den bara får tina i sakta tempo. Den går fint att lagra. Enda nackdelen är att den lätt spricker vid skörd och transport (men detta kan ev. bero på att den frusit).

Majrova

Blanc Globe á Collet Violet är en vacker sort med lila ovansida. 2018 planerar vi att komplettera med White ball F1, som vi har hört ska ha något mildare smak.

Mizuna

Den vanliga gröna mizunan tycker vi är väldigt god. Men vi gillar också den rödgröna sorten Scarlet Frills, inte minst för dess fina färg.

Pac choi

Vi har fastnat för den storvuxna Prize choi, där stjälkarna är stora, krispiga och goda. Stjälkarna äts gärna råa eller lätt wokade, medan bladen gör sig bättre efter en snabb upphettning. Joy choy F1 är nästan som en helt annan grönsak. Den är betydligt mindre, och här de gröna bladen mycket godare och hela huvudet passar därför bra som salladsgrönsak.

Rädisa

Raxe har blivit vår favoritsort och brukar numera vara den enda vi odlar. Den ger en jämn och fin skörd och kan bli väldigt stora innan smaken blir för besk.

Kryddor/örter och ätbara blommor

Här listar vi bara de som vi odlar som anueller. Utöver dessa har vi perenna kryddväxter.

Basilika

Vi odlar vår samodlar vår basilika med tomaterna i tunnelväxthuset. Sorten Genovese Aroma 2 F.1 har gett oss en otroligt stor avkasting under en lång skördeperiod.

Sommartimjan

Sommartimjan odlar vi som ettårig timjan, då den inte övervintrar i vårt klimat. Vi är förtjusta i den främst för att stjälkarna inte blir så grova som de blir på vår perenna timjan. Den brukar stå skördefärdig lagom tills vår perenna timjan går i blom. Vår sommartimjan har vi odlat under tomaterna i tunnelväxthuset.

Syrisk oregano

Även detta är en kryddväxt som inte övervintrar i vårt klimat, utan som vi odlar som anuell. Smakrik och mycket användbar i köket.

Turkisk drakblomma

God att använda som kryddväxt i köket, främst då i färsk form. Men också god att göra te på.

Kryddtagetes

För att få en vacker färgblandning har vi sått en liten orange och en liten gul tagetes tillsammans. Dessa tycker vi är mycket användbara i köket.

Ringblomma

Ringblomma brukar vi packa tillsammans med salladen, då vi tycker det ger en extra touch i salladsskålen. Vi har bl.a. odlat Pacific beauty som ger en fin färgblandning.

Lök

Gul lök

Vi har frösått gul lök av sorten Hybound F1 med gott resultat. Då frösår vi ca 5 fröer/plugg och planterar ut hela pluggen. Ger stor lökskörd per kvadratmeter. Problemet är att vi har ont om förkultiveringsplats på våren och löken sås tidigt, redan i mitten på mars.

Vi har också odlat sättlök och fastnat för sorterna Stuttgarter och Sturon. Sturon har vi 2018 hittat ekologisk, vilket vi är mycket glada åt.

Röd lök

Vi har frösått Red Baron F1 på samma sätt som ovan. Sorten har funkat fint. Till 2018 har vi beställt sättlök av sorten Romy, som ska vara något tidigare.

Purjolök

Sorten Axima tycker vi har blivit riktigt bra. Den skulle man kunna kombinera med en sort som blir skördeklar tidigare.

Vitlök

Vitlök är en av de grödor vi odlar (än så länge bara delvis) vårt eget utsäde av. Det går ju inte med medelhavssorterna, utan vi har tre ryska/baltiska sorter som vi fastnat för och håller på att odla upp större mängd eget utsäde av. Ursprungligen har vi fått tag på dem via Föreningen Sesam. Dels två sorter av ormlökstyp som vi glömt namnen på. Dels en som vi tror heter Rysk röd.

2018 kompletterar vi även med Sprint och Arno.

Mållväxter

Rödbeta

Ronjana är mycket god, vill man använda rödbetan som råkost är den här sorten perfekt. Även Jannis är god som råkost. En bra lagringssort är Robuschka. En sort vi inte lyckats med är Egyptisk plattrund.

Gulbeta

I köket gillar vi gulbetan, då den inte färgar av sig på samma sätt som rödbetan. Vi har dock upplevt att kvalitén är sämre än på rödbetorna och fler har fått sorteras bort redan i landet. Sorten Boldor och Touchstone gold har vi provat och av dem tycker vi att Touchstone gold har gett finast betor.

Polkabeta

Chioggia är den enda sorten vi har hittat, men vi tycker den funka bra.

Mangold

Fordhook Giant ger en mycket stor och är även smakmässigt god skörd. Den har vita stjälkar och gröna blad. För att få en vacker färgblandning blandar vi ofta dessa fröer med några sorter av andra färger, eller en flerfärgad fröblandning. Den gula sorten Bright Yellow blir också den stor. De färgade sorterna har en tendens att gå i blom snabbt, så man får hänga med i skördandet.

Spenat

Spenat odlar vi tidigt på våren och sent på hösten. Då passar sorten Butterflay fint. Den övervintrar också bra.

Nypotatis

Till den allra tidigaste skörden har vi odlat Colleen. Med hjälp av fiberduk har vi i vår zon 4 fått den skördefärdig lagom till midsommar. Strax därefter blir sorten Casablanca klar. Det är vår absoluta favorit bland de tidiga potatisarna. Den ger en stor skörd av runda, fina och mycket goda potatisar.

Sommarpotatisen Maris Peer är känd som en riktig salladspotatis. Den ger dock lägre avkastning än de andra och en del av potatisarna får väldigt oregelbunden form. Den blir inte särskilt bra om den inte skördas i tid.

Kestrel är en möjlig sommarpotatis, med vackra lila ögon. Vi hade väldigt mycket skorvproblem med den 2017. Men tidigare har den fungerat bra.

Vinterpotatis

Vi har provat en mängd olika sorter, både väldigt udda och mer vanliga. Får återkomma med en fördjupad rapport om dessa. Men nämnas kan den mjöliga sorten Sarpo Mira som är den som motstått bladmöglet allra längst. Därmed har vi kunnat få fram stora fina “bakpotatisar”.

Nightshades

Paprika

Yolo Wonder är en favorit som ger en stor och fin skörd. Vi brukar dock skörda dem gröna.

Chili

Vi har testat många olika sorter och ber att få återkomma med en mer nogrann utvärdering av dessa. Själv tycker jag Aji blanco cristal är har en lagom hetta i köket. Dessutom är det en snabb sort, vilket gör odlandet lättare.

Tomat

Körsbärstomaten Trixi är var den som vann vår tomatprovning. Den ger också bra avkastning i vårt tunnelväxthus. 

Red pearl var mycket omtyckt i vår smakprovning, så den kommer vi fortsätta med även i år. 

Vi kommer odla de gula körsbärstomaterna Sungold F1Sun baby och Yellow perfection.

Vi vill också gärna ha en mörk tomat och i år ska vi odla Black opel. Tidigare har vi haft Black sweet cherry, men det har varit för många som spruckit för att den ska fungera för oss.

Av de ”vanliga” tomaterna är Matina en favorit, som funkar bra i kallväxthus. Vi har också provat Glacier, men den fungerade inte lika bra. 2018 kommer vi även prova Bocati F1.

Bifftomaten Shimmeig Creg är även god rå och har en vackert randig färg. Håller bra och eftermognar fint.

Principe borghese ska vi också prova 2018. Det är en sort som är bra att torka, och som vi därmed ska kunna skicka med även i sena leveranser.

Physalis

Goldie gav oss en stor och fin skörd 2018. Hade bären bara börjat mogna när man skördade dem, eftermognade de också fint.