Skörd direkt i knippen/påsar underlättar vid både skörd och packning
De flesta grödorna skördar vi direkt i korrekt mängd. Vi börjar med att räkna upp rätt antal gummiband/påsar/kartonger eller liknande. Sedan kan man i lugn och ro skörda på tills dessa är slut. Då vet man också att man skördat rätt mängd. Att slippa hålla räkningen under skörden är väldigt värdefullt: då kan man prata med varandra, lyssna på en ljudbok eller liknande samtidigt som man skördar.
För att enkelt veta hur många enheter i varje storlek av varje gröda vi ska skörda hämtar vi siffror från vår Leveransplanerare.
En annan fördel med den här metoden är att det vid packningen finns en automatisk kontrollfunktion. Har man packat klart kassarna med 1 andel och det fortfarande finns två salladspåsar kvar, kan man anta att man glömt lägga sallad i två kassar…
Vi anpassar skörden efter väder och temperatur
Vi gör inte alltid likadant, utan anpassar oss efter vädret. Några exempel:
- Ösregnar det packar vi kanske inte direkt på fältet, utan låter t.ex. bladen stå i packrummet och droppa av först.
- Är det väldigt kallt ute blir man ofta betydligt snabbare att packa inomhus, istället för med iskalla fingrar ute.
- Mitt i varmaste sommaren skördar vi bladgrönsaker tidigt, tidigt på morgonen. Då mår de bättre än om vi skördar dem precis före levereans, även om de får ligga längre.
- Vanligtvis sköljer vi inte våra grönsaker, men ösregnar det blir rotsakerna ofta så leriga att vi grovsköljer innan leverans.
Packning av våra grönsakskassar
- Alla grönsaker ställs upp på vårt U-formade packbord (flera olika bord ställda som ett U för att minimera våra rörelser).
- Allra först läggs korrekt antal papperskassar i respektive storlek fram.
- Först i linjen placeras de tunga och jordiga grönsakerna.
- Därefter allt lättare grönsaker. På slutet kommer ofta örter och blad.
Här är ett filmklipp som visar vår packrutin:
Text av Maja Söderberg