Inspiration och idéer för detta kan ni även få från Bossgården – lyssna på vår podcast med Jonas Ringqvist på http://nybrukarna.se/podcast/

Hållbar säsongsförlängning

Vårt första år som andelsjordbruk levererade vi grönsakskassar under 20 veckor. Vårt fjärde odlingsår (2018) var vi uppe i 38 leveransveckor. Det är främst av två anledningar som vi har förlängt vår odlings- och leveranssäsong. Den ena är att vi vill visa att det är möjligt att äta lokalproducerade grönsaker under en väldigt lång säsong, även i vårt klimat, och utan energislukande produktions- eller lagringsmetoder. Den andra är för att kunna försörja oss hela, eller under så stor del av året som möjligt, på andelsjordbruket. För att få en så jämn arbetsbörda som möjligt tycker vi det är bättre att förlänga säsongen, än att ha väldigt många fler kunder under en kortare säsong.

För oss är det viktigt att säsongsförlängningen sker med hållbara metoder, dvs. med inga eller minimala tillsatser av energi i form av t.ex. uppvärmning.

För att förlänga säsongen har vi använt några olika metoder.

Flera skördar i tunnlarna

Vi tar 3–4 skördar i våra växthustunnlar. På hösten planterar vi sallad, salladskål, pac choi och andra asiatiska blad som får övervintra och sedan skördas tidigt på våren. Vi sår också spenat, koriander och sallad som får övervintra. Vi sätter också vitlök som hinner komma upp på hösten.

Så fort tjälen släpper på våren (vanligtvis i mars) sår vi morötter, spenat, asiatiska blad etc. Något senare planterar vi ut nya plantor av köldtåliga grödor.

Dessa skördar vi sedan under våren, på vissa platser hinner vi även med ytterligare en omgång snabba grödor såsom kålrabbi, rädisor, färsk lök från sättlök etc. innan det är dags för sommarens tomater, gurkor, paprikor, chilis och physalis (med bottengrödor som basilika, sallat, fänkål etc).

Så fort sommarens växthusgrödor är skördade sår eller planterar vi nya, snabba grödor i tunnlarna.

Lagring i jorden

Palsternackor, svartrötter, jordärtskockor och morötter är exempel på grödor där vi låter en del av skörden stå kvar i jorden över vintern, för att kunna leverera dem som nyskördade primörer i säsongens första kassar, ofta redan i april. 

Lagring i jordkällare/packrum

Vi lagrar än så länge bara potatis ända fram till vårens första leveranser. Övriga grödor lagrar vi en kortare tid för de sista leveranserna, t.ex. vitkål, rödkål, olika rotsaker, lök, vitlök, pumpa och tomater (de som inte hinner bli färdiga utan som vi plockar gröna och sedan låter eftermogna).

Perenna grödor

Perenna kryddväxter, jordgubbar, rabarber, hösthallon, och även den tvååriga persiljan ger härligt tidiga eller sena skördar. Vi ska också utöka detta med sparris, luftlök etc.

Köldtåliga grödor

Grödor som går att skörda under snön och som tål frost är t.ex. olika slags grönkål, brysselkål, machésallat, vinterportulak (bilden) och purjolök.

Leveranser från april

2018 levererade vi vår första grönsakskasse v. 15, dvs. i mitten av april. Under de första fyra veckorna innehöll leveranserna bl.a:

  • Salladskål – planterad i tunneln under sen höst
  • Spenat – 1:a skörden övervintrad i tunneln, 2:a sådd i mars
  • Jordärtskockor – övervintrad i jorden, på friland
  • Potatis – från vinterförrådet
  • Purjolöksklipp (det vi toppat från våra plantor)
  • Koriander – övervintrad i tunneln
  • Sallad – övervintrad i tunneln
  • Palsternacka – övervintrad i jorden, på friland
  • Svartrot – övervintrad i jorden, på friland
  • Vinterportulak- övervintrad i jorden, på friland
  • Ruccola, sådd tidigt i tunneln
  • Asiatiska kålblad, övervintrade samt tidigt sådda i tunneln
  • Gräslök och andra perenna kryddväxter, friland
Säsongens sista leverans

Den allra sista leveransen 2018 gjorde vi v. 48, dvs. sista veckan i november. Då var det tjäle i marken och vi levererade: 

  • Vitkål – från lagret
  • Palmkål – nyskördad
  • Grönkål – nyskördad
  • Purpurkål – nyskördad
  • Brysselkålsblad (att använda som grönkål) – nyskördad
  • Pumpa – från lagret
  • Potatis – från lagret
  • Morötter –  från lagret
  • Palsternacka – från lagret
  • Vitlök – från lagret
  • Gul lök – från lagret
  • Purjolök – nyskördad
  • Brysselkål – nyskördad
Leveranser året om?

Vi har ett “vilande mål” om att leverera året om. Anledningen till att vi just nu inte jobbar aktivt för att nå dit är främst att vi odlare gillar att inte vara uppbundna för leveranser året om. Dels vill vi kunna ta en lång semester i december/januari och dels vill vi ha möjlighet att göra lite annat i livet. Vi har hittills använt vintern till att jobba med andra projekt (Transparenta bonden, Tolgmodellen), föreläsa och utbilda, själva gå kurser och utbildningar, vara föräldrarlediga etc.

Om/när vi aktivt börjar jobba mot att leverera året om tänker vi oss detta genom följande metoder:

Vinterlagra mer och bättre

Så att vi kan leverera exempelvis kål, lök och rotsaker ända fram till vårvintern.

Förädla

Torka, syra, konservera… Genom att med olika metoder förädla våra grönsaker, kan vi öka värdet på dem samt förvara dem till vinterns och vårens leveranser.

Vinterodla

Att i utrymmen som ändå värms upp, eller med energisnåla metoder odla småblad, skott och örter med hjälp av energisnål uppvärmning och växtbelysning.

Utöka sortimentet

Med t.ex. honung, ägg och andra animaliska produkter, antingen genom att vi själva producerar dessa eller genom samarbeten med andra lokala producenter.