Av: Maja Söderberg
Jag mår sällan så bra som när jag vistas i naturen. Faktum är att en av huvudanledningarna till att jag är grönsaksodlare, är för att jag ska få spendera mina dagar utomhus. Lyssna på fåglarna, känna solen, vinden eller regnet mot ansiktet och anstränga inte bara hjärnan, utan också kroppen. Jag njuter av att kunna äta både förmiddagsfika, lunch och eftermiddagsfika till utomhus.
När det inte är odlingssäsong och jag därmed spenderar betydligt mer tid inomhus och framför datorn, brukar jag och en vän ge oss iväg på olika äventyr. Vi vandrar, skidar eller paddlar, övernattar under bar himmel, eller i ett vindskydd. Det som innifrån ser ut som ett grått och tråkigt novemberväder är väldigt vackert när man upplever det från kajaken eller vindskyddet. Och på sådana hajker kommer samtalen förr eller senare in på de stora, existentiella frågorna. Den vilda naturen, lägerelden och stjärnhimlen lockar liksom fram sådana tankar och samtal, liksom de skapar en närhet till varandra och till en själv. När jag kommer hem är jag trött i kroppen, men utvilad i själen och huvudet. Och några insikter klokare.
Jag mår dessutom väldigt bra av att ha djur omkring mig. Både vilda och tama. Min dotter somnar varje kväll med katten ingosad i famnen. När hon eller hennes bror är sjuka eller ledsna, så vips har de två katter och en hund bredvid sig i soffan.
Jag trivs med morgonfodringen av hund, katter, kaniner och hästar. Och de dagarna jag bara vill stanna inne, tvingar de ändå ut mig och efteråt brukar jag ha blivit mycket piggare och gladare.
Dokumenterat positivt för hälsan
Allt det här som är så viktigt för mitt eget välmående, är också i forskningen dokumenterat positivt för hälsan. Faktum är att alla dessa moment på ett strukturerat sätt kan användas för att behandla både stress och utbrändhet, men också posttraumatisk stress. I Sverige sker forskningen på det här området främst på SLU i Alnarp (Länk: https://www.slu.se/institutioner/arbetsvetenskap-ekonomi-miljopsykologi/alnarps-rehabiliteringstradgard1/)
Gården som plats för rekreation
Det här har ju många av oss bönder och landsbygdsbor redan förstått. Det finns massor av gårdar runt om i landet där man utnyttjar sin vackra (och läkande) miljö till allt från turism, café- och restaurangverksamhet, konferenser, spa och mycket annat. Jag ser utvecklingen av stadsodling och matparker inne i städerna som en del av samma sak – de gröna miljöerna och verksamheterna kan fylla så många andra, inte minst sociala, funktioner bredvid själva matproduktionen. Jag ser framför mig att framtidens matproduktion inte görs av en ensam bonde i en traktor, utan av mer komplexa företag som parallellt med matproduktionen också utnyttjar sina gröna miljöer för rekreation, rehabilitering och olika sociala verksamheter.
Naturunderstödda insatser för nyanlända
I vår Podcast Gräshoppor & Gråärter, avsnitt 03 kan du lyssna på hur vi i Nybrukarna, inom projektet Grön Landsbygdsintegration, använder naturunderstödda insatser som en del av etableringen för nyanlända.
Grön rehabilitering på recept
I flera regioner i landet, däribland Västra Götlandsregionen, Region Skåne och Region Jönköpings län har grön rehabilitering upphandlats och patienter kan bli remitterade till sådana insatser.
Grön rehabilitering på GreveGarden
I februari 2018 besökte jag GreveGarden, en gård som tar emot patienter som fått grön rehabilitering på recept. Läs mer om grön rehabilitering i min blogg från det besöket.