Av: Maja Söderberg

 

 

 

 

 

 

Jag besöker Mylla och Daniel Larsson i mitten av februari. Snön ligger decimeterdjup och termometern visar på -5. Men inne i köket hos Daniel och hans familj står chili- och paprikaplantorna och gror. Istället för värmemattor har han ställt brättena i varsin plastlåda, och placerat dem på byrån med lite undervärme från elementet. Inne i lådorna är det varmt och fuktigt och med en liten termometer håller Daniel koll på temperaturen. På Mylla är flöden, system och konstruktioner väl genomtänkta. Daniel har använt vintermånaderna väl. Säsongens odlingsplanering är klar och han har även ägnat sig åt att fundera ut och köpa in nya verktyg för att ytterligare effektivisera sitt arbete. Detta ger mig först lite ångest, men det kommer jag hyfsat snabbt över och jag suger istället åt mig av alla smarta lösningar och effektiva flöden.

Efter en lång pratstund är det så att vi båda blir förvånade över att det faktiskt är vinter ute. I våra tankar är det ju redan vår och odlingstider.

Tunnelväxthus

Så här såg det ut inne i växthuset när jag var där.

Vi traskar ut till det stora tunnelväxthuset där den sent sådda spenaten och machésallaten står och väntar på att få börja växa igen och därmed kunna ge en tidig vårskörd. Den kommande säsongen (2018) har Daniel infört en primörsäsong med ett färre antal andelar. Som redan fulltecknade allesammans. När primörskörden i växthuset är klar kommer Daniel fylla det med främst tomat.

Daniel har utöver den större tunneln två mindre tunnlar som han har byggt själv; köpt rör som han böjt till bågar. På så sätt har han fått ner kostnaden rejält och räknar med att varje sådan tunnel kostat honom omkring 5000 kr. Dessa är så pass enkla att sätta upp och ta ner så att han flyttar omkring dem på odlingen beroende på vart de behövs bäst. För närvarande är den ena fylld med grönkål, som fortfarande finns en del skörd kvar på.

14-årig växtföljd

Hans permanenta odlingsbäddar avtecknar sig under snön. Frilandsodlingen har han delat upp i en 14-årig växtföljd.
– Jag ville ha 2 kålskiften med 7 år emellan, därför blev det 14-årigt, berättar han. Tre av skiftena består av gröngödsel och han använder även olika gröngödselväxter som fånggröda innan och efter skörd.

När han har planerat skiftena har han främst utgått från att underlätta sitt eget arbete. En gröda som han odlar med markduk följs av en som direktsås. På så vis kan han hålla nere ogräset på riktigt låga nivåer.

Så här ser Daniels växtföljd ut (klicka för att förstora):

Som huvudsakliga gödselmedel använder han kompost som han köpt in från kommunen. Den ”spetsar” han, för de grödor som behöver, med hönsgödsel från ett närliggande hönseri.

Redskap

Daniel har en begagnad tvåhjulstraktor. Till den har han en rotorplog som han använder till att göra nya bäddar, eller fixa till de gamla. Helt enkelt genom att köra upp jorden från gångarna i bäddarna. Han har också en stennedläggningsfräs med en vält bakom. Den fräser helt ytligt och kan därmed mylla ner gödsel. Samtidigt trycker den ner alla stenar längre ner samt välter och skapar därmed en jämn och fin såbädd. Där finns även ett slåtteraggregat som han slår gröngödsel med.

För att luckra jorden i bäddarna använder han en broadfork. I hans redsskapsförråd hittar jag även en nyinköpt tvåhjulig hjulhacka med några olika tillbehör som gör att han kan rensa två rader åt gången, kupa en gröda, rensa i själva raden samt även rensa gångarna mellan bäddarna med. Där finns en flammare som han använder till att flamma morotsbäddarna med strax före morötternas uppkomst. Och samma såmaskin som vi själva använder, en Jang, som vi är överens om fungerar bra, inte minst till små fröer. Där finns också en vält som samtidigt gör hål för plantsättning på ställbara avstånd.

Utöver detta finns det diverse handredskap såsom ogräshacka, kratta, spade, grep etc. Några detaljer är viktiga: som att han köpt ett riktigt bra duschmunstycke till att skölja grönsaker med.

Tvättstation och kylrum

Precis bredvid odlingarna har Daniel byggt en kombinerad tvättstation och redskapsförråd. Placeringen är väl genomtänkt för att undvika onödiga avstånd. Redskapen man behöver ska alltid finnas nära, och när man skördat passerar man tvättstationen på vägen till pack- och utlämningsplatsen som också nås med bil. Det är en enkel, men mycket smart konstruktion: ett tak och tre halvväggar med en avdelning mellan tvätt- och redskapsdelen. Daniel odlar på lerjord så första steget i tvättprocessen är en balja där rotsakerna läggs i blöt. Därefter lyfts de upp på ett nät och sköljs av.

På packplatsen som är inredd i ett svalt garage investerade han i somras i ett kylrum. Det är en investering som han är väldigt nöjd med eftersom det inneburit att han numera kan skörda mycket i förväg. På så vis slipper han den stressen som han tidigare hade av behöva skörda det mesta samma dag som leveransen skulle ske.

Perenn självplockningsträdgård

Förra sommaren anlade han också en yta med perenna, vedartade växter. Han har själv odlat upp äppel- och päronträden: ympat olika äppelsorter på hög- eller lågväxande grundstammar. Där växer två rader lågväxande äppelträd, havtorn, högväxande äppel- och päronträd samt en rad hassel. I år hade han odlat anueller mellan raderna med träd och buskar, men framöver planerar han att använda den här ytan för gröngödsel/vall, som han sedan kan använda som täckmaterial. Perennodlingen är väl inhägnad med högt fårnät, och hittills har allt vilt hållit sig utanför.

Planen är att frukt- och bärodlingen ska bli en självplocksträdgård för andelsägare. Där har Daniel planterat en mångfald av sorter som kommer mogna vid olika tidpunkter. En lång skördesäsong med stor mångfald alltså. För att det ska bli lätt att markera vilket område som det finns mogen frukt i, har han planterat träden efter vilken tid på året de mognar.

Andelar

Vid mitt besök har han redan sålt över hälften av årets grönsaksandelar för huvudsäsongen, och alltså alla för primörsäsongen. De flesta av hans tidigare andelsägare är mycket nöjda och hittills har ca 2/3 lämnat besked om att de vill fortsätta ytterligare en säsong, men han väntar fortfarande på besked från fler. Det är en hög siffra, en amerikansk undersökning visar att det i medeltal är strax under 50 % som fortsätter.

Daniels inspirationskällor

Daniel har hämtat mycket inspiration från boken The market gardener och Eliot Colemans bok The new organic grower.

Han är också starkt inspirerad av permakultur och är utbildad permakulturdesigner. I hans bokhylla hittar jag också böcker som Compact farms: 15 proven plans for market farms on 5 acres or less och The lean farm: how to minimize waste, increase efficienty and maximize value and profit with less work och The greenhouse and hoophous grower’s handbook. Samt boken han själva varit med och gjort: Fleråriga grönsaker: upptäck, odla njut. För närvarande jobbar han med layouten på uppföljaren som kommer handla om skogsträdgårdar. På kvällen tittar vi tillsammans på filmen The market garderner.

Jag åker från Näshulta med massor av konkreta tips på hur vi ska planera våra skiften, konstruera våra förkultiveringsbord, vilka sprinklers vi ska köpa och vilka redskap vi saknar. Och ett plötsligt, högst oväntat, sug efter några timmar med Excel.